Ingrediënten
- Kogelbiefstuk 150/200 gr. p.p.
- Champignons, schoongeboend en in reepjes 1 bakje
- Paprika 1 rode of gele
- Ui, in blokjes 1
- Knoflook, fijngehakt 2 teentjes
- Kipbouillonblokje 1
- Slagroom 125 ml
- Paprikapoeder 2 tl
- Chilipoeder 1 tl
- Tabasco naar smaak
- Vodka scheutje
- Tomatenpuree klein blikje
- Peper en zout naar smaak
- Boter of olijfolie voor in de koekenpan
Kogelbiefstuk van de barbecue is weer zo’n lekker stukje vlees waar je niet echt omkijken naar hebt wanneer het eenmaal op de grill ligt. Wij gaan deze beef een passend sausje geven: Stroganoffsaus. En uiteraard niet zo’n zoute namaaksaus uit een pakje, maar helemaal zelfgemaakt. In fancy restaurants kom je het wel eens op het menu tegen: Beef Stroganoff. Stroganoff klinkt Russisch en dat is het ook: We gaan geen geschiedenisles geven over waar het vandaan komt, het enige wat jij moet weten is dat er vodka in zit. En dat is ook Russisch natuurlijk.
Bereiding Stroganoffsaus:
- Verwarm boter of olie in een koekenpan en fruit op laag vuur de ui en paprikapoeder tot de ui glazig en zacht is.
- Zet het vuur iets hoger en voeg de paprika’s en champignons toe.
- Doe de geperste knoflook erbij en fruit deze een halve minuut mee.
- Doe een deksel op de pan en laat op een laag vuur alle groenten zacht worden. Wanneer de groenten zacht zijn blus je ze af met een scheut vodka.
- Voeg de tomatenpuree en het bouillonblokje toe, en de rest van de ingrediënten. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
- Tot slot kan de slagroom erbij.
Bereiding biefstuk van de barbecue:
- Haal de biefstuk uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Afhankelijk van hoe groot ze zijn, kan dit ongeveer een half uur duren.
- Dep de biefstukken droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper naar smaak.
- Leg de biefstuk direct op het vuur en schroei de buitenkant dicht aan beide kanten. Ongeveer 2-4 minuten per kant, afhankelijk van hoe gaar je de beef wilt hebben.
- Haal de kogelbiefstuk van de grill en leg ze in een vel aluminiumfolie en laat de biefstuk nog 5 à 10 minuten rusten.
Geen comments