cevapi van de bbq

Cultureel uitstapje: Cevapi

  • 30 minuten
  • 9 ingrediënten

Ingrediënten

  • rundergehakt 500 gr
  • ei 1
  • Bloem 1 el
  • Paprikapoeder pikant 3 tl
  • Knoflook 2 teentjes
  • Ui, gesnipperd 1
  • Peper en zout naar smaak
  • Griekse yoghurt voor erbij
  • Turks brood voor erbij

Watte? Ahem. Cevapi: Gekruid gehakt uit de Balkan, denk aan Bosnië, Kroatië en Servië. Het is een soort kebab-afgeleide, maar dan met 100% rundvlees en zonder al die sauzen en groenten. Is het wat? Damn straight, sterker nog, dit gaat voor heel wat herhaalverzoekjes zorgen.

Het schijnt dat dit gerecht populair was in de jaren ’70 en ’80 in restaurants in Nederland, maar dat was ver voor onze tijd. Nu is het compleet in de vergetelheid geraakt hier terwijl het in de Balkan regio nog steeds uitermate populair is. Daar heb je fastfoodtenten die alleen maar deze gehaktworstjes verkopen. In pita’s, en dan 5 of 10 stuks met flink veel ui. En het mooie is, het kost nog geen 2 euro. De lokale bevolking eet het dan ook graag, hier kan nog steeds geen grote gele letter M tegenop… Wij zijn er dol op dus we gaan je laten zien hoe het gemaakt wordt.

Bereidingswijze cevapi:

  1. Doe het gehakt in een kom en voeg het ei, de bloem, de geperste knoflook en paprikapoeder toe. Voeg peper en zout toe.
  2. Kneed door elkaar en vorm er met vochtige handen 20 worstjes van.
  3. Verhit de grillpan of steek de barbecue aan. Gril de worstjes in 5 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. Grill ondertussen het Turks brood ongeveer 3 min. in de grillpan of op de barbecue.
  4. Snijd de broodjes doormidden en beleg ze met de worstjes en link veel ui.
  5. De Griekse yoghurt kun je ernaast serveren. Klinkt misschien een beetje gek, maar na zoveel ui is een bakje yoghurt op zich wel heel erg lekker.

Cevapi

Ultimate Responsive Image Slider Plugin Powered By Weblizar

Eén comment

Laat een antwoord achter aan Dragan Antwoord verwijderen

UA-65063694-1