Ingrediënten
- Buikspek 1 kilo
- Oestersaus 5 el
- Sojasaus 3 el
- Sesamolie 1 tl
- Chilipoeder 3 tl
- Bruine suiker 4 el
- Five spices poeder 1 tl
Niks geeft je een grotere kick dan dat je aan de slag gaat met een groot stuk vlees. Buikspek is zo’n een groot stuk vlees, maar waar weinig drama bij te pas komt. Het is een ideale people-pleaser die al op de barbecue kan liggen nog voordat de eerste barbecue-gasten binnen komen, want het gaart langzaam en als het klaar is dan kun je het in mooie, dunne plakken snijden en serveren als appetizer, voorafje, of als hapje op een feestje. Het resultaat is altijd hetzelfde: Mensen zijn niet weg te slaan bij deze delicatesse! Je kunt het ook als hoofdgerecht eten met de Aziatische keuken, zoals bijvoorbeeld fried rice.
Haal een lekker stukje buikspek alleen bij de slager, het kan zijn dat je het een dag of een paar dagen van te voren moet bestellen.
Bereiding marinade voor de buikspek
- Doe alle ingrediënten (behalve de buikspek) in een schaaltje en meng het.
- Pak een grote ziplock bag en doe de buikspek erin.
- Giet je marinade in de ziplock bag.
- Seal de ziplockbag.
- Kneed met je handen de ziplock bag zodat de marinade zich goed verspreidt over de hele buikspek.
- Deze manier van marineren kun je minimaal 2 tot 24 uur van te voren bereiden.
Bereiding buikspek
- Doe de kolen aan één kant van de barbecue.
- Leg de buikspek aan de kant waar geen kolen liggen, dus indirect op de barbecue. Belangrijk hierbij is dat de witte, vettige kant, bovenop moet liggen zodat het vet langs de zijkanten kan gaan.
- Doe de deksel op de barbecue, en laat het lekker staan voor minimaal 1,5 uur – 2 uur.
- Laat de buikspek langzaam garen, kerntemperatuur van 70 graden (hier heb je een thermometer voor nodig).
- Je hoeft de buikspek niet om te draaien.
- Wanneer de buikspek klaar is, haal je het van de barbecue, pak je een vlijmscherp mes, en snijd je de buikspek in hele dunne plakjes.
Geen comments